Adsorbtie moleculara si reactii sub straturi bi-dimensionale


Project Director: Dr. Apostol Nicoleta
Titlul proiectului: Adsorbtie moleculara si reactii sub straturi bi-dimensionale
Cod proiect: PN-III-P1-1.1-TE-2019-0916
Nr contract: TE 187
Perioada: 11.01.2021 - 31.12.2022
Acronim: CHEM2DSHELL
Abstract: Acest proiect va studia intercalarea monoxidului de carbon (CO) si reactii ale CO (inserarea, oxidarea si desorbtia) in scopul de a sintetiza hidrogen sau alcani (reactia Fischer-Tropsch) la suprafata grafena(Gr)/Pt(001), cu ajutorul metodelor XPS, NEXAFS, LEED, STM si TPD. Motivele principale pentru studiul acestei suprafete sunt faptul ca s-a demonstrat ca Gr pe Pt(111) este una din cele mai slabe legaturi Gr-metal – iar datorita incomensurabilitatii Pt(001) cu structura Gr, se presupune ca in cazul Gr pe Pt(001) va fi si mai slaba – si reconstructia hex complexa a Pt(001) care ar putea oferi o afinitate crescuta pentru adsorbtia de CO fata de suprafata mai compacta, fara suprastructura a Pt(111).
Acest studiu va oferi posibilitatea elucidarii unor notiuni fundamentale si determinarii punctelor de inserare si cailor de reactie, cat si parametrilor relevanti cum ar fi energia de adsorbtie, bariera de energie pentru reactie si frecventa de revenire pentru aceste procese. De asemenea, proiectul va constitui un pas important in avansul tehnologic spre folosirea la scara industriala a straturilor ultrasubtiri de carbon depuse pe filme de Pt, pentru aplicatii ce presupun saracirea si/sau conversia de CO.
Nicoleta G. Apostol - project director
Dr. Ruxandra M. Costescu
Dr. George A. Lungu
Dr. Cristian A. Tache
PhD student Ioana A. Hristea

Toate obiectivele specificate în cadrul proiectului, aferente etapei 1 a acestui proiect de cercetare, au fost realizate în conformitate cu tema programului de lucru.

Înțelegerea și modelarea mecanismelor de intercalare, oxidare și desorbție a monoxidului de carbon cu grafena depusă pe un substrat de Pt(001), și a reacțiilor monoxidului de carbon cu apa în vederea producerii de hidrogen sau alcani.

Nicoleta G. Apostol

Scientific Researcher II
National Institute of Materials Physics
Atomistilor Str. 405A
077125 Magurele-Ilfov
Romania


PROJECTS/ PROIECTE NATIONALE


Back to top

Copyright © 2022 National Institute of Materials Physics. All Rights Reserved