Oxizi ferimagnetici compensati pentru comutatoare magnetice rapide


Project Director: Dr. Maria Cristina BARTHA

Cod Proiect:  676 PED din 21/06/2022

(PN-III-P2-2.1-PED-2021-2007)

Tip Proiect: National

Program: PED

Finantat de: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)

Contractor: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM)

Status: In desfasurare

Data Inceperii:  21 iunie , 2022

Data Finalizarii:  21 iunie, 2024

Rezumatul Proiectului:

Controlul magnetismului în câmp electric a rămas o provocare majoră care ar avea un impact  semnificativ în special asupra tehnologiei de stocare a datelor, dar și asupra altor tipuri de dispozitive logice și controlate electromagnetic.

Controlul proprietăților magnetice de către un câmp electric ar permite ca noile tehnologii de stocare a datelor să funcționeze la putere electrică scăzută. Deși câmpul electric ar putea fi folosit pentru a manipula o gamă largă de proprietăți magnetice, precum temperatura Curie, momentul magnetic, coercitivitatea și anizotropia magnetică,  efectuarea comutației magnetizării la 180° ar putea fi realizată numai în câteva sisteme.

Scopul acestui proiect este de a obține și valida un material avansat, și anume un garnet de pământuri rare de tip RE3Fe5O12 (RIG), cu RE=Tb, Gd, Dy și Ho pentru generațiile viitoare de dispozitive electronice. Obiectivul general al proiectului este de a selecta un material (model demonstrativ) cu proprietăți magnetice adecvate pentru aplicații in spintronica de înaltă performanță, și anume un dispozitiv de comutare magnetică.

Materialul propus va fi obținut prin traseul nostru tehnologic original, care combină o metodă hidrotermală ieftină și facilă, asistată de un agent tensioactiv, pentru a pregăti structurile mezoporoase de RE3Fe5O12, urmată de sinterizarea în plasmă spark (SPS) și un tratament termic de post-recoacere pentru consolidarea nanopulberilor  si obtinerea materialului  masiv, de  înaltă densitate cu proprietăți controlate și rafinate.

Provocarea acestui proiect este de a selecta un material în care am putea realiza o comutare rapidă și robustă a magnetizării sub excitație de curent scăzut aproape de temperatura camerei. Pentru comparație, vor fi evaluate și materialele obținute prin metoda clasică (reacția în stare solidă).

Dr. Maria Cristina Bartha (Director de Proiect)

Dr. Victor Kuncser

Dr. Petre Badica

Dr. Cezar Comanescu

Dr. Alina Crisan

Dr. Andrei Kuncser

Dr. Mihai Alexandru Grigoroscuta

Ph.D Student Andrei Alexandru-Dinu

MSc. Student  Ani Sergentu

Rezumatul Etapei I/2022:

Articole publicate sau acceptate in jurnale cotate Web of Science:

1. Advance of Nanoparticles and Thin Films, Bogdana Borca and Cristina Bartha, Coatings 202212(8), 1138; https://doi.org/10.3390/coatings12081138

 

Conferinte si manifestari stiintifice internationale:

  1. Cristina Bartha, Andrei Alexandru Dinu, Cezar Comanescu, Simona Greculeasa, Nicusor Iacob, Aurel Leca, and Petre Badica, Rare earth garnet of Gd3Fe5O12 type for future generation of electronic devices, 7th edition of the International Workshop Of Materials Physics, Recent Trends in Magnetism and Superconductivity, 31 of August- 2 of September, Magurele, 2022 ( prezentare poster).

 

 

 

Dr. Maria Cristina Bartha (Valsangiacom)

Cercetator stiintific gradul III

Telefon: +40-(0)21-2418 146

Departament: Magnetism si Supraconductibilitate

Email: cristina.bartha@infim.ro


PROJECTS/ PROIECTE NATIONALE


Back to top

Copyright © 2022 National Institute of Materials Physics. All Rights Reserved