Noi Nanostructuri Calcogenice pentru Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor


Project Director: Dr. Mihail Secu

ID-ul Proiectului: 20 din 01/08/2018, (Cod depunere: PN-III-P3-3.1-PM-RO-CN-2018-0076)

Domeniul științific: Tehnologia informatiei si comunicatii

Director de Proiect: Dr. Mihail Secu

Tipul proiectului: cooperare bilaterală România – Republica Populară Chineză

Programul de incadrare al proiectului: P3 - Cooperare europeană și internațională

Finantare: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii – UEFISCDI

Data de inceput: 01 August, 2018

Data finalizarii: 31 Decembrie 2019

Rezumatul Proiectului:

Tehnologiile pe baza de memorii nonvolatile (NVM), cum ar fi memoria cu acces aleatoriu rezistiv (RRAM), se află în centrul revoluției prelucrarii si stocarii datelor. Tehnologia celulelor de memorie prin conexiune conductiva (CBRAM) este o tehnologienoua si atractivă care oferă o integrare simplă și condiții de operare scalabile. Aceste caracteristici unice fac tehnologia CBRAM un candidat ideal pentru aplicațiile încorporate. Celulele CBRAM se bazează pe formarea unui filament conductor într-un electrolit solid sau ruptura sa datorată unei tensiuni de polarizare aplicate. Un electrod oxidabil, cum ar fi argintul sau cuprul, furnizează o sursă de ion metalic care formează filamente conducătoare într-un electrolit izolator (sticlă calcogenica). In cadrul proiectului ne propunem o explorare sistematică a difuziei metalelor în sticle calcogenice, pentru a înțelege mecanismul de comutare și pentru a îmbunătăți perfomantelor celulele de memorie. Mai multe tehnici, precum ar fi spectroscopia fotoelectronică cu raze X (XPS), spectroscopia Raman, spectroscopia de absorbție și elipsometria spectroscopică vor fi utilizate pentru a investiga dinamica difuziei în diferite filme subțiri calcogenice. În cele din urmă, celulele de memorie care utilizează materialele cele mai promițătoare vor fi construite și pe deplin caracterizate.

  1. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE - DEZVOLTARE PENTRU FIZICA MATERIALELOR (INCDFM) MAGURELE
  2. KEY LAB OF IN-FIBRE INTEGRATED OPTICS, HARBIN ENGINEERING UNIVERSITY, CHINA

Obiectivul proiectului: În acest proiect, vom studia în mod sistematic difuzia diferitelor metale în mai multe materiale cu proprietati de comutare, apoi vom construi și vom caracteriza celulele de memorie CBRAM bazate pe cele mai bune materiale de comutare existente.

Rezultate estimate: Prepararea si caracterizarea filmelor subtiri calcogenice si a functionalitatii celulelor de memorie. Rezultatele proiectului vor fi evidentiate prin diseminarea la congrese sau conferinte international si prin publicarea in jurnale ISI.

Potențialul viitor al continuării cooperării internaționale (în special în programele de cercetare finanțate de către UE): Atat UE cat si China reafirmă importanța cooperării în domeniul cercetării și inovării ca motor al dezvoltării economice și sociale și un element-cheie al relațiilor dintre ele. Uniunea Europeană are ambiția de a crește nivelul și intensitatea relațiilor de cercetare și inovare cu China și de a lansa noi inițiative comune în domeniul cercetării și inovării. În calitate de membru al UE, România este interesată de participare și o colaborare mai profundă în cadrul acestor noi inițiative, iar proiectul de față este primul pas către atingerea acestui obiectiv.


PROJECTS/ PROIECTE NATIONALE


Back to top

Copyright © 2019 National Institute of Materials Physics. All Rights Reserved