Supercapacitori oxidici (pseudo-)binari feroelectrici sub formă de filme subțiri nanometrice pentru dispozitive electronice flexibile ultrarapide în regim pulsat (NanOx4EStor)
Project Director: Dr. Corneliu GHICA
Codul Proiectului: COFUND-M-ERANET-3-NanOx4Estor
Director de Proiect: Corneliu Ghica
Tipul proiectului: Internațional
Programul de încadrare al proiectului: M-ERA.NET 3 (co-fund)
Finanțator: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Comisia Europeană, ERA-NET Cofund
Contractor: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor RA
Stadiu de implementare: In derulare
Data începerii: 28 iunie 2022
Data finalizării: 31 decembrie 2024
Consorțiu internațional:
- Universidade do Minho, Portugalia (coordonator); Director de Proiect: José P. B. Silva
- École Centrale de Lyon, Franța; Director de Proiect: Bertrand Vilquin
Rezumat
Tendința actuală de folosire cât mai eficientă a resurselor de energie regenerabilă determină o creștere a cererii pe piața supercapacitorilor dielectrici, elemente vitale pentru transformarea DC-AC a energiei electrice stocate, în special în domeniul sistemelor avansate de propulsie din industria auto și aeronautică. Spre deosebire de baterii, supercapacitorii dielectrici pot elibera energia stocată în fracțiuni de timp de ordinul microsecundelor generând pulsuri de putere. Materialele dielectrice selectate pentru fabricarea unor supercapacitori de înaltă performanță trebuie să îndeplinească o serie de cerințe privind proprietățile dielectrice, stabilitatea termică, densitatea de energie și eficiența proceselor de încărcare-descărcare. Capacitorii folosiți astăzi pe scară largă în invertoarele de tensiune pentru vehiculele electrice hibrid folosesc dielectric polimerici (e.g. BOPP) care necesită sisteme suplimentare de răcire în scopul menținerii temperaturii ambientale sub temperatura maximă de lucru a materialului polimeric. NanOx4Estor se concentrează pe crearea de supercapacitori bazați pe filme subțiri oxidice (pseudo-)binare, cu performanțe superioare privind densitatea de energie stocată și temperatura de lucru pentru aplicații în regim pulsat.
Obiectiv
Obiectivul major al proiectului NanOx4EStor este de a dezvolta tehnologii inovative și eficiente privind fabricarea de supercapacitori avansați bazați pe straturi subțiri oxidice (pseudo-)binare, obținute prin procese PVD, cu proprietăți feroelectrice și de stocare a energiei optimizate prin controlul (i) distorsiunilor structurale, (ii) interfețelor și (iii) a stratului mort de la interfața metal-dielectric.
Dr. Corneliu GHICA
Dr. Valentin Adrian MARALOIU
Dr. Aurel Mihai VLAICU
Dr. Ionel Florinel MERCIONIU
Drd. Marian Cosmin ISTRATE
Drd. Catalina Gabriela MIHALCEA
Drd. Cristian RADU
Fiz. Dana RADU
Ing. Stefan BULAT
Participarea INCDFM la proiectul M-ERA.NET NanOx4EStor este structurată pe 3 etape anuale corespunzătoare celor 3 ani calendaristici în perioada 28 iunie 2022 – 31 decembrie 2024.
Prima etapă a proiectului s-a derulat în perioada 28 iunie – 31 decembrie 2022, în cadrul a 5 activități de cercetare-dezvoltare, administrative și de diseminare, conform Planului de Realizare. Această etapă a fost dedicată explorării unor modele structurale feroelectrice pe bază de straturi subțiri de HZO și optimizării metodelor de preparare și caracterizare prin microscopie electronică analitică de înaltă rezoluție a probelor de straturi subțiri feroelectrice de HfxZr1-xO2 (x=0÷1). Au fost utilizate programe de modelare microstructurală atomică (VESTA, Crystal Kit) și de simulare de imagini de microscopie electronică la rezoluție atomică (xHREM, MacTempas) pentru a determina detaliile de contrast de fază ce trebuie urmărite în imaginile experimentale pentru a putea evidenția transformările de fază în cazul straturilor subțiri de HZO sub acțiunea stresului exercitat de substrat. Pe de alta parte, au fost analizate și optimizate două tehnici de preparare a lamelelor subțiri pentru investigații HRTEM. Prima metodă combină procedee de prelucrare micromecanică cu procesarea cu ioni de Ar+, în timp ce a doua metodă utilizează exclusiv fascicul ionic de Ga+ (FIB). Studiile microstructurale desfășurate in cadrul acestei etape au fost dedicate determinării influenței orientării cristaline a substratului asupra fazei cristaline dezvoltate într-un monostrat de ZrO2 ca urmare a stresului exercitat de substrat. Investigațiile HRTEM au demonstrat formarea fazei ZrO2 romboedrice ca urmare a stresului compresiv exercitat de substratul de (111)Nb:STO în planul interfeței, precum si modul de creștere quasi-epitaxial printr-un mecanism de tipul epitaxiei prin alinierea domeniilor (DME).
A doua etapă a proiectului s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, în cadrul a 4 activități de cercetare-dezvoltare, administrative și de diseminare, conform Planului de Realizare. Contribuția la proiect a INCDFM în cadrul acestei etape a constat în obținerea de informații microstructurale și compoziționale la scară nanometrică și atomica prin tehnici complementare de microscopie electronică analitică prin transmisie privind multistraturile de ZrO2 și structurile multistrat ZrO2-dielectric. S-a urmărit evidențierea influenței naturii și orientării cristaline a substratului precum și a condițiilor experimentale de depunere și postprocesare termică asupra fazei cristaline dezvoltate în depuneri multistrat pe bază de ZrO2. Analiza imaginilor de microscopie electronică la rezoluție atomică a fost asistată de tehnici procesare digitală prin filtrare în spațiul Fourier și de simulare de imagini HRTEM pornind de la modele structurale atomice. Prin investigațiile HRTEM am demonstrat faptul că natura și orientarea cristalină a substratului induce formarea de faze structurale polare în filmele ultrasubțiri de ZrO2, atât în depuneri monostrat cât și multistrat. Straturi subțiri epitaxiale de ZrO2 cu o compoziție structurală de la amestec de faze ortorombică și monoclinică până la faze pure, romboedrală sau ortorombică, au fost depuse prin tehnica pulverizării cu fascicul de ioni (IBSD) pe substrat de Nb:SrTiO3 in orientare [001], [011] și [111]. Creșterea epitaxială în cazul sistemelor cristaline cu diferențe de parametru de rețea mari a fost explicate cu ajutorul modelului coincidenței aproximative, cu formarea de domenii de creștere epitaxială cu dimensiuni variabile, separate de dislocații. De asemenea, am demonstrat faptul că prin optimizarea grosimii straturilor și a fluenței fasciculului laser, postprocesarea prin tratament laser pulsat poate fi utilizată pentru obținerea fazei ortorombice a ZrO2 în structuri multistrat incluzând un strat ultrasubțire (8 nm) de ZrO2, ceea ce reprezintă un element cheie în dezvoltarea de structuri de capacitori pentru stocare de energie și memorii compatibile cu tehnologia CMOS.
A treia etapă a proiectului s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în cadrul a 5 activități de cercetare-dezvoltare, administrative și de diseminare, conform Planului de Realizare. Un prim studiu derulat de-a lungul acestei etape a fost dedicat investigațiilor privind potențialul de stocare de energie al unor capacitori pe baza de straturi subțiri epitaxiale de HfO2 dopat cu La. A fost ales sistemul La:HfO2 pornind de la argumente teoretice și experimentale privind valoarea mare a polarizării, considerată un element cheie în fabricarea unui dispozitiv performant pentru stocare de energie. Un al doilea sistem abordat în cadrul acestei etape a constat în utilizarea unui strat subțire de ZrO2 depus de Si pentru a realiza un fotodetector în domeniul IR apropiat fără o sursă externă de energie. Prin comparație cu sistemul anterior, un al treilea studiu a fost întreprins în cadrul proiectului, referitor la utilizarea unui strat subțire de ZnO pentru realizarea unui fotodetector autoalimentat, bazat pe natura piezoelectrică a acestui oxid. In acest scop a fost realizat un dispozitiv multistrat de tipul Al/Si/Co3O4/ZnO/ITO. Contribuția la proiect a INCDFM în cadrul acestei etape a constat în obținerea de informații microstructurale și compoziționale la scară nanometrică și atomică prin tehnici complementare de microscopie electronică analitică prin transmisie privind structurile multistrat realizate: starea de cristalizare a straturilor subțiri, identificarea fazei cristaline cu proprietăți feroelectrice, prezența defectelor cristaline ca mecanism de relaxare. Rezultatele obținute au fost publicate în Adv. Funct. Mater., 2416979 (2024) și J. Mater. Chem. C, 12, 8727-8736 (2024), un al treilea manuscris fiind în curs de evaluare.
1. Ferroelectricity and negative piezoelectric coefficient in orthorhombic phase pure ZrO2 thin films, J.P.B. Silva, M.C. Istrate, M. Hellenbrand, A. Jan, M.T. Becker, J. Symonowicz, F.G. Figueiras, V. Lenzi, M.O. Hill, C. Ghica, K.N. Romanyuk, M.J.M. Gomes, G. Di Martino, L. Marques, J.L. MacManus-Driscoll, Applied Materials Today, 30, 101708 (2023)
2. Ferroelectric orthorhombic ZrO2 thin films achieved through nanosecond laser annealing, A. P. S. Crema, M. C. Istrate, A. Silva, V. Lenzi, L. Domingues, M. O. Hill, V. S. Teodorescu, C. Ghica, M. J. M. Gomes, M. Pereira, L. Marques, J. L. MacManus-Driscoll, J. P. B. Silva, Advanced Science, 10, 2207390 (2023)
3. High-Performance and Self-Powered Visible Light Photodetector using Multiple Coupled Synergetic Effects, J. Silva, E. Vieira, K. Gwozdz, N. Silva, A. Kaim, C. Istrate, C. Ghica, J. Correia, M. Pereira, L. Marques, J. MacManus-Driscoll, R. Hoye, M. Gomes, Materials Horizons, 11, 803 (2024)
4. Phase transitions and ferroelectric properties in ZrO2 thin films, R. Pereira, M. C. Istrate, F. Figueiras, V. Lenzi, B. Silva, M. Benamara, K. Romanyuk, C. Ghica, B. Almeida, L. Marques, M. Pereira, J. Silva, Materials Science in Semiconductor Processing, 172, 108102 (2024)
5. Ferroelectricity induced by oxygen vacancies in rhombohedral ZrO2 thin films, V. Lenzi, J. P. B. Silva, B. Šmíd, V. Matolín, C. M. Istrate, C. Ghica, J. L. MacManus-Driscoll, L. Marques, Energy & Environmental Materials, 7, e12500 (2024)
6. Tri-layered Si/Co3O4/ZnO heterojunction for high-performance visible photodetection, L. Domingues, A. R. Jayakrishnan, A. Kaim, K. Gwozdz, M. C. Istrate, C. Ghica, M. Pereira, A. Castro, L. Marques, R. L. Z. Hoye, J. L. MacManus-Driscoll, J. P. B. Silva, Journal of Materials Chemistry C, 12, 8727-8736 (2024)
7. Ultra-sensitive, self-powered, CMOS-compatible near-infrared photodetectors for wide-ranging applications, N. E. Silva, A. R. Jayakrishnan, A. Kaim, K. Gwozdz, L. Domingues, J. S. Kim, M. C. Istrate, C. Ghica, M Pereira, L. Marques, M. J. M. Gomes, R. L. Z. Hoye, J. L. MacManus-Driscoll, J. P. B. Silva, Advanced Functional Materials, 2416979 (2024)
Link extern: https://inl.cnrs.fr/projects/nanox4estor/
Dr. Corneliu GHICA
e-mail: cghica@infim.ro
PROJECTS/ PROIECTE INTERNATIONALE
Copyright © 2024 National Institute of Materials Physics. All Rights Reserved